Krönika om integritet

Integritet

Läste lite i Aftonbladet idag på jobbet, och dagens uppdatering av Caroline-målet (tror jag det var). Lena Mellin (som normalt är en rätt bra krönikör) skrev lite om integritet, och med att polisen använt sig av register från Systembolaget för att bedöma den åtalades alkoholvanor (som tydligen var viktigt för målet). Mellin tyckte detta var mycket intressant, eftersom det ju betyder att staten kan få fram alkoholvanor för hela den svenska befolkningen (eller, de som betalar med kort i alla fall). Och detta är ju inte bra, storebror ser dig etc. Eftersom även andra företag använder sig av liknande register (Apoteket och ICA nämndes), är det ju ännu sämre.

Min inställning till detta är... So what? Integritet är något man förtjänar, inte något man har rätt till. De som utsätts för undersökningar är de som är åtalade för något, normalt sett grövre brott. Dessa SKA undersökas, på alla sätt möjliga. Det vi aldrig får glömma är att liknande register endast används i dessa fall; det är inte så att någon datanisse sitter och kollar igenom dem på sin fritid för att hitta massa smaskiga detaljer. Utför du olagliga handlingar ska du hamna under luppen; eller snarare, då ska du riskera att hamna under luppen, och ska inte klaga när du gör det.

Mellin målar upp ett scenario där till exempel Försäkringskassan ser om du har köpt tobak (om det inte är meningen att du ska det), eller att läkare kan se dina matvanor efter inköp på till exempel just ICA. Vad är dåligt med detta? Om du har ett ärende hos Försäkringskassan, där en grundförutsättning är att du håller dig borta från tobak, och du ändå använder tobak, då ska du inte ha rätt till ersättning. Samma sak hos läkare, där det till och med kan vara till fördel att de får ta del av dina matvanor för att göra mera korrekta bedömningar av din hälsa.

Nej, jag tycker inte integritet är något som ska premieras, i alla fall inte för människor som försöker komma undan. Vi håller alldeles för hårt vår egna person, och tycker att vi ska vara så himla hemliga, men så länge vi håller oss inom ramarna för vad som är lagligt och rätt, kommer vi aldrig att behöva oroa oss. De som är starkt emot integritetskränkande är de som vill ha utrymme att vara olagliga.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0